Francisco Xavier

Francisco ”Chico” Cândido Xavier syntyi 2. huhtikuuta 1910 Pedro Leopoldon kaupungissa Brasiliassa, jossa hän asui joulukuuhun 1958 asti. Tämän jälkeen hän muutti asumaan Uberabaan Minas Geraisin osavaltioon. Hänen kanavoitu kirjallinen tuotantonsa käsittää 412 kirjaa, joista 87 on kustantanut Brasilian Henkiopin Liitto (FEB). 

Chico työskenteli lakkaamatta meediona ja tuli tunnetuksi kaikkein antautumuksellisimpana työntekijänä henkisellä alalla, kuin myös mediumistisesta aktiivisuudestaan. Lisäksi hänet tunnettiin omistautumisestaan sekä sekä sosiaaliseen ja henkiseen avustustyöhön, että ihmisten henkiseen kehittymiseen. 

Hänen kirjojaan on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Painostuksesta huolimatta hän vakuutti olevansa kirjojen kirjoittamisessa pelkkä välittäjä ja että teksti oli peräisin jo tuonpuoleiseen siirtyneiden edesmenneiden ihmisten Hengiltä. Myös kirjallisuuden tutkijat pitävät mahdottomana, että nämä kirjat olisivat pelkästään yhden henkilön tuotos. Niiden sisältö on rikastuttanut ihmisten ajattelua niin moraalisesti, kuin tieteellisestikin poikkauksellisella tavalla. 

Chico eli hyvin vaatimattomasti antaen kaiken kirjallisista teoksistaan tulleen tuoton hyväntekeväisyyteen sekä spiritismin (eli henkiopin) tietojen levittämiseen ihmisille. Hänen vaatimattomuutensa sekä antaumuksensa lähimmäisten ja etenkin vähäosaisten hyväksi ovat yhä esikuva miljoonille ihmisille. Chicoa hänen elämäntyössään johdattanut Henki (Emmanuel) korosti Allan Kartecin teosten ja Jeesuksen opetuksia. Näitä ohjenuoria seuraten hän rikasti arvojamme aidon kristillisellä elämällään.

Chico Xavierin arvostus ja omistautuminen tarpeessa olevien auttamiseen ilmaiseksi toivat hänelle lukemattomia kertoja kunnanosoituksia sekä yleisöltä, että julkisilta tahoilta. Vuonna 1981 yli kymmenen miljoonaa ihmistä ehdotti hänelle Nobelin rauhan palkintoa. Vuonna 2000 hänet palkittiin äänestyksen tuloksena 2000-luvun Minaksen osavaltion kansalaisena ("The Minas Citizen of the 20th century"). Chico kuoli 30. kesäkuuta 2002 jättäen jälkeensä esimerkillisen elämän osoittamallaan rakkaudella kanssaihmisiään kohtaan. 

Emmanuel – Henki

Emmanuel tunnetaan meedio Chico Xavierin elämäntaivalta opastaneena henkenä. Emmanuel kuuluu siihen ryhmään, joka auttoi Allan Kartecia kokoamaan spiritismin, eli henkiopin noin 150 vuotta sitten. Allan Kartecin teoksessa evankeliumi Spiritismin Mukaan on myös hänen allekirjoittamansa viesti. Emmanuelin tekstit ovat johdattaneet lukijoita Evankeliumin syvällisempään ymmärtämiseen ja etenkin sen harjoittamiseen omassa elämässä. 

Chico tapasi ensimmäisen kerran Emmanuelin vuonna 1931. Tuolloin Emmanuel kertoi Chicolle suunnitelmasta julkaista 30 teosta hänen meediokykynsä välityksellä. Emmanuel toimi Chicon meediokyvyn kautta julkaistun kirjallisen tuotannon koordinaattorina. Tämä koko Chicon elämän läpi kestänyt antaumuksellinen yhteistyö tuotti satoja teoksia ja tuhansia erillisiä viestejä, joiden katsotaan kuuluvan tuonpuoleisesta välitetyn kirjallisuuden parhaimmistoon. 

Emmanuel on kirjoittanut lukuisia historiallisia romaaneja. Niissä hän kertoo mm. aikaisemmista ruumiillisista elämistään senaattori Publius Lentuluksena, orja Nestoriuksena, pappi Manuel de Nóbregana ja pappi Damianona. Osa hänen teoksistaan sisältää henkiseen kasvuun opastavia viestejä välittäen lukijalle Jeesuksen opetuksien syvällistä sisältöä. 

André Luíz – Henki

Vuoden 1941 lopulla henki nimeltä Emmanuel ilmoitti Francisco "Chico" Cândido Xavierille kirjojen julkaisuprojektista. Nämä kirjat mahdollistaisivat sen, että ihmiset saisivat tietää, minkälaista elämä on henkimaailmassa. 

Pian tämän jälkeen henki nimeltä André Luíz ilmestyi Chicolle ja ilmoitti, että hän oli ollut lääkäri viimeisimmässä jälleensyntymässään maapallolla. Hän ei kuitenkaan paljastanut  meediolle todellista henkilöllisyyttään. 

Emmanuel esitteli André Luízin Chicolle "uutena ystävänä ja veljenä iäisyydestä". Yli 700 päivän ajan Chico kirjoitti meediokykynsä avulla André Luízin kanavoimaa tietoa. Tämän kirjasarjan ensimmäinen kirja on 
Nosso Lar⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ (joka tarkoittaa "Meidän kotimme"). Kirjan on kustantanut vuonna 1944 Brasilian Spiritistinen Liitto (FEB).  

André Luíz on viisaudellaan ja kurinalaisuudellaan välittänyt ihmisille arvokasta opetusta henkimaailmasta kuvailemalla sen asukkaiden kokemuksia. 

Andre Luizin hengen saneleman ELÄMÄÄ HENKIMAAILMASSA -kirjasarjan suomeksi julkaistujen alkuperäisteosten julkaisujärjestys

Nosso Lar (1944)
Sanantuojat (1944)
Valonlähettiläät (1945) 
Vapautuminen (1949) 
Meediotyöskentelyn ulottuvuuksia (1955)
Maan ja taivaan välillä (1956)
Toiminta ja seuraamukset (1956)
Seksi ja kohtalo (1963)
Ja elämä jatkuu (1968)